Ora Θεσσαλονίκη logo, orathessaloniki
Αρχική > Συνεντεύξεις >

Τάνια Τρύπη: «Έχω πολύ δύναμη ως άνθρωπος»

  • Τάνια Τρύπη: «Έχω πολύ δύναμη ως άνθρωπος»
  • Τάνια Τρύπη: «Έχω πολύ δύναμη ως άνθρωπος»
  • Τάνια Τρύπη: «Έχω πολύ δύναμη ως άνθρωπος»
  • Τάνια Τρύπη: «Έχω πολύ δύναμη ως άνθρωπος»
14-12-2016
Συνέντευξη στη Νένα Μουρατίδου

Είναι υπερταλαντούχα, διαθέτει ευγένεια ψυχής και πάνω απ’ όλα λατρεύει φανατικά τη δουλειά της! Έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο του θεάτρου και πιστεύει πως ο καλλιτέχνης πρέπει συνεχώς να μαθαίνει και να δημιουργεί καινούρια πράγματα. Αγαπά το μιούζικαλ και τη συναρπάζει το να «φλερτάρει» πάνω στη σκηνή με το χορό, το τραγούδι και την ερμηνεία! Η μία και μοναδική Τάνια Τρύπη μιλά στο www.orathessaloniki.gr για το έργο «Ας ερχόσουν για λίγο» που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ράδιο Σίτυ και για λίγες μόνο παραστάσεις.

 

 

 

 

 

Μετά από δυο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα, η παράσταση «Ας ερχόσουν για λίγο» έρχεται και στη Θεσσαλονίκη. Πείτε μας δυο λόγια για το έργο και για το ρόλο σας.

 

 

Η παράσταση είναι αναφορά στη ζωή του Μιχάλη Σουγιούλ, του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη. Ουσιαστικά είναι μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδος μέσα από τα τραγούδια. Είναι μια παράσταση η οποία ενώνει όλες τις γενιές. Έρχονται πιτσιρίκια του δημοτικού, μέχρι και άτομα μεγάλης ηλικίας που έχουν δει κάποια πράγματα κι έχουν ζήσει τις εποχές αυτές. Είναι μια οικογενειακή παράσταση. Τα παιδιά, ειδικά οι έφηβοι, λένε ότι μακάρι να γινόταν το μάθημα της ιστορίας με αυτό τον τρόπο στα σχολεία. Είναι μια γλυκόπικρη παράσταση. Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το πώς επικοινωνούσαν τότε οι άνθρωποι. Περνώντας από πολέμους, φτώχια, δυστυχίες δεν έχαναν το χαμόγελό τους. Υπήρχε μεταξύ τους συμπαράσταση και ήταν όλοι ενωμένοι. Τώρα λιγάκι τα πράγματα είναι περίεργα. Βλέπεις πια ότι οι άνθρωποι «κλείνονται» στον εαυτό τους όταν έχουν ένα πρόβλημα. Και κατά τη γνώμη πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η τεχνολογία. Βλέπεις ας πούμε μια παρέα παιδιών στην οποία αντί να μιλήσουν μεταξύ τους, το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να φωτογραφίζονται και να στέλνουν μηνύματα. Ακόμα και το φλερτ πια γίνεται με αυτό τον τρόπο! Είναι πολύ λυπηρό γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν ακούς τον άλλο, δεν τον κοιτάζεις στα μάτια. Η παράσταση αυτή λοιπόν το καταρρίπτει όλο αυτό γιατί ξαφνικά ενώνονται διαφορετικές γενιές και βλέπεις ακριβώς τον τρόπο που λειτουργούσαν οι άνθρωποι τότε. Το πόσο ευτυχισμένοι ήταν παρά τα όσα τους συνέβαιναν. Όσον αφορά στον ρόλο μου, κάνω πολλά πράγματα. Υποδύομαι την πρώτη σύζυγο του Μιχάλη Σουγιούλ, την Σπεράντζα Βρανά, τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, τη Σοφία Βέμπο. Κάνω πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες. Μη με ρωτήσετε ποιος από αυτούς είναι ο αγαπημένος μου ρόλος. Όλες τους έχουν στιγμές που λατρεύω και δεν μπορώ να ξεχωρίσω τη μια από την άλλη.

 

 

 

 

Είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση εποχής με αρκετές απαιτήσεις. Τί αποτέλεσε μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς;

 

 

Η ίδια η παράσταση! Γιατί μεταφέρεις τον κόσμο σε μια άλλη εποχή και παράλληλα τον κάνεις να τραγουδάει μαζί σου. Έτσι, η μεγάλη πρόκληση είναι το να τον έχεις εκεί αφοσιωμένο και συγκεντρωμένο. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις τον θεατή έτσι.

 

 

 

 

Η παράσταση διακατέχεται από ευχάριστα συναισθήματα, χορό, τραγούδι, συγκίνηση, κ.ά. Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού;

 

 

Πραγματικά βλέπεις την ώρα της παράστασης να βγάζουν μαντιλάκια να σκουπίζουν τα δάκρυα τους ή να χαμογελάνε και παράλληλα να έχουν μια προσήλωση που αυτό από μόνο του είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Και το ότι αντιδράει το κοινό τόσο έντονα είναι πολύ συγκινητικό, γιατί για αυτούς γίνεται η παράσταση όχι για τους συγγενείς μας.

 

 

 

 

Σας αρέσει να έρχεται η οικογένειά σας να παρακολουθεί τις παραστάσεις που παίζετε; Αναζητάτε την κριτική τους;

 

 

Ε, βέβαια! Πώς να μην μου αρέσει! Ειδικά τα παιδιά μου, επειδή έχουν μεγαλώσει μέσα στο θέατρο και τους είναι πάρα πολύ φυσικό όλο αυτό, είναι η πιο αφιλτράριστη κριτική που μπορεί να γίνει. Είτε τους αρέσει κάτι είτε δεν τους αρέσει κάτι θα μου το πουν. Είναι καλοί κριτές. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει σε όλα. Οι γονείς, βέβαια, χαϊδεύουν πιο πολύ, τα βλέπουν όλα πιο ωραία και ιδανικά (γέλια).

 

 

 

 

Το μιούζικαλ αποτελεί τη μεγάλη σας αγάπη παρά τις δυσκολίες που ομολογουμένως διαθέτει ως είδος θεάτρου. Τί είναι αυτό που σας έκανε να «κλείσετε» προς αυτή την κατεύθυνση;

 

 

Α, δεν ξέρω! Ίσως επειδή τραγουδούσα και χόρευα. Έχει μεγάλη απαίτηση αυτό. Άμα δεν το έχεις, δεν μπορείς να κάνεις αυτό το είδος θεάτρου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι το αγαπώ ιδιαίτερα γιατί περνάω πολύ καλά μέσα σε αυτό!

 

 

 

 

Τί αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για έναν ηθοποιό; Να δοκιμάζει και να δοκιμάζεται συνεχώς σε καινούρια πράγματα ή να αφιερωθεί και να καθιερωθεί σε ένα είδος θεάτρου αφήνοντας εκεί στο στίγμα του;

 

 

Και τα δυο. Είναι ωραίο να καθιερώνεσαι και να αφήνεις το στίγμα σου, αλλά από την άλλη είναι υπέροχο το να ψάχνεις καινούρια μονοπάτια γιατί ποτέ δεν τελειώνει όλο αυτό.  Συνέχεια μαθαίνεις και συνέχεια μπορείς να δημιουργήσεις καινούρια πράγματα. Ο καλλιτέχνης πρέπει να εξελίσσεται και να δοκιμάζεται σε πολλά πράγματα.

 

 

 

 

Προσωπική ζωή και  δουλειά. Πόσο επιτρέπετε να διεισδύει το ένα μέσα στο άλλο;

 

 

Όχι καθόλου. Το αποφεύγω γιατί δεν υπάρχει λόγος το ένα να φορτώνει το άλλο. Είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το μόνο που θέλει πολλή δουλειά είναι τα ωράρια. Αλλά όσον αφορά στα ωράρια θα σας πω κάτι. Έχω δυο παιδιά τα οποία τα έχω θηλάσει μέσα στο θέατρο. Επίσης, αν έχεις ένα σύντροφο που μπορεί να κατανοήσει κι εσένα και τις ανάγκες σου - το ότι πρέπει να απομονωθείς κάποια στιγμή για να συγκεντρωθείς να μελετήσεις - είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί όλο αυτό έχει τον κόπο του. Δεν ξυπνάς ένα πρωί κι είναι όλα έτοιμα. Θέλει μελέτη, συντήρηση και δουλειά. Όταν λοιπόν υπάρχουν οι δικοί σου άνθρωποι και ξέρουν σε βάθος το πώς λειτουργεί αυτό, είναι πολύ πιο βατά τα πράγματα.

 

 

 

 

Αν κάνετε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας σας προς τα πού θα έγερνε η ζυγαριά; Είστε ικανοποιημένη;

 

 

Είμαι πολύ τυχερή! Έχω κάνει τα πράγματα που ήθελα, δεν έχω πέσει σε εκπτώσεις μέχρι σήμερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια δεν ξέρεις ποτέ τι σου ξημερώνει, αλλά ήμουν από τους ανθρώπους που δεν έχω κάνει άλλη δουλειά από αυτή που έχω σπουδάσει, αγαπήσει, ονειρευτεί. Είναι σημαντικό, ειδικά στις εποχές που διανύουμε, να έχω υπάρξει τόσο τυχερή που να μην έχει χρειαστεί να κάνω κάτι άλλο πλην της δουλειάς μου. Κι αυτό το λέω με πολύ ταπεινότητα και αγάπη.

 

 

 

 

Ποιά είναι η σχέση σας με το χρόνο; Σας αγχώνει;

 

 

Τέλεια είναι η σχέση μου με το χρόνο! Τον αγαπάω, τον σέβομαι, με σέβεται και αυτός και δεν δείχνει πόσο πραγματικά είμαι (γέλια). Εντωμεταξύ επειδή έχω και πάρα πολλές αλλεργίες είναι απαγορευμένα τα περισσότερα είδη περιποίησης! Χρησιμοποιώ συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα. Εντάξει τώρα, δεν είμαι και 20 χρόνων μην τρελαθούμε, παρά το γεγονός ότι νιώθω τόσο.

 

 

 

 

Είστε μια νέα γυναίκα που έγινε μητέρα σε σχετικά μικρή ηλικία και οι κόρες σας πια είναι μεγάλες. Ποιά είναι η σχέση σας; Πιστεύετε ότι το μοτίβο μαμά-φίλη λειτουργεί ή η κάθε μία πρέπει να γνωρίζει το ρόλο της;

 

 

Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να γνωρίζει το ρόλο του. Είμαι πάρα πολύ καλή με τα παιδιά μου και έχουμε ίση αντιμετώπιση και σεβασμό η μια με την άλλη. Είμαστε μια ροκ οικογένεια. Αλλά φίλες δεν είμαστε, είμαι η μαμά τους. Αλλά όλο αυτό χωρίς τρόμο και καταπίεση. Μόνο με συζήτηση. Τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν.

 

 

 

 

Πιστεύετε ότι η μικρή διαφορά ηλικίας που έχετε με τα παιδιά σας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σχέση που έχετε αναπτύξει μεταξύ σας;

 

 

Ναι απόλυτα, γιατί μεγαλώσαμε μαζί! Οπότε αυτό ήταν πολύ σημαντικό.

 

 

 

 

Έχετε πει στο παρελθόν ότι δεν σας αρέσει να μιλάτε δημόσια για την προσωπική σας ζωή. Πιστεύετε δηλαδή ότι μια σχέση μπορεί να πάρει άλλη τροπή μέσα από την υπερέκθεσή της;

 

 

Αυτό συμβαίνει άμα το πουλάς. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν αφορά κανέναν τι κάνεις στο σπίτι σου. Απλά κάποιοι τους ενδιαφέρει και το πουλάνε. Εμένα λοιπόν δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει αυτό και δεν πιστεύω ότι θα μου πρόσθετε κάτι στη δουλειά μου και στην καριέρα μου. Επειδή είναι πολλά τα χιλιόμετρα πίσω μου, όσον αφορά τα χρόνια τα οποία βρίσκομαι στη δουλειά και έχω περάσει πολλά, τώρα λειτουργούν κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα πουλάνε τα πολύ πιπεράτα. Τον άλλον τον ενδιαφέρει να έχεις μια τέτοια έκθεση. Εμένα δεν με αφορά. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι όταν μια σχέση είναι σοβαρή και δεν βασίζεται μόνο σε επιφάνεια και όταν οι άνθρωποι είναι ώριμοι, τότε τίποτα δεν μπορεί να την επηρεάσει.

 

 

 

 

 

Υπήρξαν άνθρωποι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για σας και σας έκαναν αποκτήσετε μια συγκεκριμένη στάση ζωής;

 

 

Όχι! Περίεργο δεν είναι; Ακόμα κι εγώ ξαφνιάζομαι που απαντάω έτσι! Σαφώς και έχουν υπάρξει σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μου, αλλά όχι για να αλλάξω στάση ζωής.

 

 

 

 

Ο έρωτας είναι ένα σημαντικό κομμάτι που καθορίζει τη ζωή σας; Θεωρείτε ότι η άνθρωποι ίσως έχουν δώσει μια υπεραξία σε αυτόν;

 

 

Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι! Αλλά δεν υπάρχει μόνο αυτό στη ζωή μας, υπάρχουν χίλια δυο πράγματα. Και πρέπει να υπάρχουν χίλια δυο πράγματα για να διατηρηθεί και αυτός. Υπεραξία δεν νομίζω ότι έχει δοθεί.

 

 

 

 

Ποιά στοιχεία της προσωπικότητάς σας αγαπάτε, ποια θα θέλατε ενδεχομένως να τα αλλάξετε και γιατί;

 

 

Αυτό που δεν αγαπάω στον χαρακτήρα μου είναι ότι πολλές φορές αγχώνομαι υπερβολικά. Παλιά το έδειχνα πάρα πολύ. Τώρα δεν το δείχνω, το ελέγχω. Αγχώνομαι πάρα πολύ για τα θέματα υγείας ειδικά των δικών μου ανθρώπων. Παλιά ήμουν σε φάση «πάρε και τη ζακετούλα μαζί». Πλέον το έχω κόψει γιατί η ζακετούλα πια δεν λειτουργεί, έχει μεγαλώσει και είτε το πω είτε δεν το πω είναι το ίδιο (γέλια).  Αυτό που μου αρέσει είναι η δυναμικότητα που έχω. Έχω πολύ δύναμη ως άνθρωπος.

 

 

 

 

Αν μπορούσατε να τοποθετούσατε μια στιγμή της ζωής σας ως την ποιο σημαντική στιγμή ποια θα ήταν αυτή;

 

 

Κάνουμε κύκλους, και σε κάθε κύκλο υπάρχει μια σημαντική στιγμή. Τώρα πάω να ζήσω μια σημαντική στιγμή αλλά δεν θα σας την πω (γέλια). Σε έναν παλιότερο όμως κύκλο της ζωής μου που έχει περάσει, θα σας πω ότι ως πιο σημαντικές στιγμές ξεχωρίζω τις γέννες των παιδιών μου και επίσης τρεις επαγγελματικές στιγμές που ήταν πικ για μένα.

 

 

 

 

Τι άλλο να περιμένουμε επαγγελματικά από εσάς την καινούρια χρονιά που μας έρχεται;

 

 

Τώρα κάνω διάφορες συζητήσεις αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα κάτι γιατί δεν είναι κάτι παγιωμένο και ανακοινώσιμο. Τώρα κλείνουνε.