Ora Θεσσαλονίκη logo, orathessaloniki
Φαγητό > Γευστικά Νέα >

Η νέα τάση θέλει το street food στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης!

  • Η νέα τάση θέλει το street food στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης!
18-03-2016
Γράφει η Ελευθερία Καμπούρογλου

Μια νέα γαστρονομική τάση, δίνει άλλο αέρα στην έννοια του «γρήγορου φαγητού», με τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, να δίνουν χώρο στο μενού τους για σουβλάκια, κεμπάπ, μπέργκερ, hot dog και πίτσες και τους ειδήμονες του street food να μεγαλουργούν «πειράζοντας» τις παραδοσιακές συνταγές και μετατρέποντας το informal πρόσωπό τους, σε eating point με εξαιρετικές γευστικές προτάσεις. Μικρά γεύματα, πρωινά, μεζέδες και τσιμπολογήματα, σε αληθινά χαλαρό περιβάλλον και με πεντανόστιμο soul food.

 

 

 

BROTHERS IN LAW για burger

 

 

Ανήκει σε εκείνα τα burgerάδικα που δίνουν άλλη διάσταση στο γρήγορο φαγητό. Το νόημα το ίδιο: ζουμερά burger. Η φιλοσοφία προχωρημένη: η elegant εκδοχή του burger. Στέκι από το 2008, που πρόσφατα άλλαξε χώρο (μεταφέρθηκε στην Παύλου Μελά), με έντονη επιρροή από τη Νεοϋορκέζικη σκηνή και κουζίνα ανοιχτή που δίνει έναν αέρα από gourmet εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών στο χώρο. Πρωταγωνιστές, τα burger με καραμελωμένα κρεμμύδια, διάφορες σος και κρεατικά, αλλά και τα wrap, hot dogs και σαφώς οι τηγανιτές πατάτες. Αν είσαι δεινός burgerας, κατά διαστήματα διοργανώνει το Burger Challenge Contest όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να φάνε το Challenge Burger (3000γρ) μέσα σε μία ώρα, χωρίς να απομακρυνθούν από το τραπέζι και χωρίς να πιούν κανένα είδος ποτού, παρά μόνο νερό, με έπαθλο 50 €.

 

Brothers in Law: Παύλου Μελά 30, τηλ. 2310 270707.

 

 

 

«CANTEEN» για brunch

 

 

Θα μπορούσε να αποτελεί την «καντίνα» του μέλλοντος. Σε ένα βιομηχανικό χώρο στη Διαγώνιο με έξυπνες γωνίτσες, φτιαγμένες και για μοναχικές απολαύσεις, το «Canteen» γνωστό για τα tapas και την italian style pizza, φέτος πρόσθεσε στον κατάλογό του all day breakfast και brunch. Θυμηθείτε τις αυγόφετες των παιδικών μας χρόνων, τα τραγανά τηγανιτά ψωμάκια τυλιγμένα στο γάλα και το αυγό και απολαύστε την τραγανή ζύμη μιας quiche lorraine.  Στο τιμόνι της κουζίνας ο σεφ Μενέλαος Στεφανακίδης. Τις Τετάρτες αξίζει μια βόλτα για να απολαύσεις μερικά cocktail με κοινή βάση υλικού και διαφορετικές εκδοχές, στις θεματικές cocktail βραδιές που διοργανώνει.

 

Canteen: Δημητρίου Γούναρη 7, τηλ: 2310 228520.
 

 

 

«ΛΟΛΑ» για μεζέδες και πίτες

 

 

Οι παλιοί το ξέρουν, ως το «ουζερί του κυρ-Γιάννη», που άλλαξε χέρια στην επόμενη γενιά, στα παιδιά του (τον Αντώνη και τη Λόλα) και άλλαξε και όνομα. Η πατίνα του χρόνου μπλέχτηκε αρμονικά με το λευκό χρώμα της νεοταβέρνας, αλλά τα μεζεδάκια πλήθυναν, μείναν οι παραδοσιακοί ουζομεζέδες, τα θαλασσινά μεζεδάκια (τραγανός γόνος καλαμαράκι, λευκή ταραμοσαλάτα, γάβρος λαδορίγανη και σκουμπρί με κρεμμύδι), ενώ η Λόλα έβαλε όλη της την τέχνη στις πίτες, με λεπτή ζύμη σαν πίτσας, γεμιστές με χόρτα και μυρωδικά και ψημένες στα κάρβουνα.

 

Λόλα: Αγαπηνού 10, τηλ. 2310 276201.

 

 

 

«ESTRELLA» για μπουγατσάν

 

 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, το υβριδικό γλυκό που συνδυάζει το παρισινό κρουασάν με τη Θεσσαλονικιά κρέμα μπουγάτσας, με τον διακριτικό τίτλο «μπουγατσάν» είχε κάνει το γύρο του διαδικτύου και ο εμπνευστής του, Δημήτρης Κοπαράνης, είχε πρωταγωνιστήσει ανάμεσα στους πραγματικά ψαγμένους food bloggers. Τις δημιουργίες του της εφαρμόζει στο «Estrella» που εκτός από το «μπουγατσάν» αξίζει να δοκιμάσεις φρεσκοψημένα bagels, σπιτικές πίτες και μαρμελάδες. Το βράδυ τα μεζεδάκια του, ντοματίνια, τυροκαυτερή και bagel με σαλάμ Λευκάδος, συνοδεύονται άψογα με την μπύρια estrella, με καταγωγή από τη Βαρκελώνη που ταξιδεύει σε βαρέλι, ως το Estrella. Artistic διακόσμηση, με graffiti πινελιές, τζαμαρίες ολόγυρα και jazz επιλογές.

 

Estrella: Παύλου Μελά 48, τηλ. 2310 272045.

 

 

 

«POSSELI» για πίτσα

 

 

Ένα all day & night eating point για πίτσα με ιταλική ζύμη. Ξέρετε εκείνο το λεπτό φύλλο που πετάν οι μάστερ - σεφ της πίτσας στον αέρα και το στριφογυρίζουν για να ανοίξει και να δεχτεί φρέσκια ντομάτα, λαχταριστά τυριά που λιώνουν στο φούρνο, με εκλεκτά αλλαντικά. Εξαιρετική επιλογή η πίτσα με βουβαλίσια μοτσαρέλα, λάδι από τρούφα και φρέσκα ρόκα. Παραδοσιακές γεύσεις παντρεύονται με υλικά μοντέρνα σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα, σ’ ένα φινετσάτο μαγαζί στη Βηλαρά. Ο ξυλόφουρνος και το φρέσκο χειροποίητο ζυμάρι, γεμίζουν ευωδιές μέχρι το πεζοδρόμιο. Ζητήστε ένα κομμάτι ή ολόκληρη πίτσα. Ανοίγει γύρω στις 13.00 και καλά κρατεί και για τους ξενύχτηδες.

 

Posseli: Βηλαρά 2, τηλ. 2310 4019687

 

 

 

«ΖΥΓΟΣ» για σουβλάκι

 

 

Μπορεί να μην ανήκει στα down-town μαγαζιά, αλλά αξίζει τον κόπο να κάνεις μια παράκαμψη από την πόλη για να βρεθείς στη Λαγκαδά, στο ύψος της Σταυρούπολης, και να γευτείς το σουβλάκι του, γιατί delivery δεν διαθέτει. Θα το καταλάβεις από την κοσμοσυρροή τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο, ίσως αποτελεί από τα πιο γνωστά σουβλατζίδικα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, πήρε το όνομά του από το θρυλικό μπουζουκτζίδικο, με τις πόρτες του να ανοίγουν στις 8.00 και να κλείνουν το πρωί. Πίτα τραγανή, με σος ή χωρίς, καλοψημένο κρέας και μπόλικη όρεξη.

 

Ζυγός: Λαγκαδά 214, Σταυρούπολη, τηλ. 2310 600736.